”Äta sova dö” kan få Nordiska rådets filmpris!
3 Sep

Den redan mångfaldigt prisade filmen ”Äta sova dö” har nu chans att få ytterligare ett ärofyllt pris. Tidigare idag offentliggjordes det att filmen är nominerad till Nordiska rådets filmpris 2013. Priset delas ut årligen och de medtävlande är filmer från de övriga nordiska länderna, en per land. Juryns motivering lyder:

I sin långfilmsdebut Äta sova dö berättar Gabriela Pichler direkt från marknadsekonomins bakgård. Med hjälp av hyllade huvudrollsinnehavaren Nermina Lukac och alla de andra tonsäkra amatörskådespelarna tecknar hon en subtil men hårdslående bild av vardagsrasism, utanförskap och klassmotsättningar. Det låter tungt, och det är bitvis riktigt tungt, men regissören och manusförfattaren Pichler har på något udda vis även lyckats injicera en rejäl dos värme och humor, vilket ger den kärva historien påtaglig karisma. Regissören berättar med stor självsäkerhet, tillför ingen större yttre konflikt eller någon eggandesidohistoria för att hålla vårt intresse på topp – vardagen är konfliktfylld nog. Äta sova dö är kort sagt ett stycke okonstlat liv.”

 

Den svenska juryn består av Fredrik Sahlin (filmkritiker och journalist), Pia Lundberg (chef för Utland på Svenska filminstitutet) och Bertil Sandgren (Senior advisor).