Äta sova dö – Sveriges Oscarsbidrag 2013!
5 Sep

 

”Äta sova dö” kammade i början av året hem inte mindre än fyra Guldbaggar, bl a för ”Bästa film”, och nu står det klart att regissören Gabriela Pichlers långfilmsdebut är Sveriges Oscarsbidrag 2013! Det meddelade Svenska filminstitutet vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

 

Äta Sova Dö handlar om den kaxiga 20-åriga pojkflickan Raša (Nermina Lukač) med rötter på Balkan men med hjärtat i nordvästra Skåne. Hon bor med sin pappa och jobbar på byns lokala grönsaksfabrik. Men fabriken varslar och Raša blir av med jobbet – och hamnar mitt i svenskt arbetslöshetsträsk. Hon pendlar mellan möten på arbetsförmedlingen och med jobbcoachen, frustration och jävlar anamma. Att fixa ett jobb och försörjning för sig och sin utslitna pappa är inte lätt – och allt hon strävar efter är att livet ska bli någonting mer än bara äta, sova, dö.

 

– Väldigt väldigt roligt! Tack till alla som arbetat med Äta sova dö och medverkat till det här fantastiska beskedet. Vi har gjort en film som berör och som gör skillnad. De är en härlig känsla!, säger Gabriela Pichler och China Åhlander, regissör respektive producent.

Läs mer här.