HALVDAN VIKING blir film med Peter Haber
22 Maj

Familjeäventyret HALVDAN VIKING blir film med Peter Haber i en av huvudrollerna. Det tillkännagavs vid en presskonferens i Cannes igår. För manus och regi svarar Gustaf Åkerblom, som tidigare regisserat publikframgången ”Sune i fjällen”.

Manusförfattare och regissör Gustaf Åkerblom som regisserade en av 2014 års mest sedda svenska biofilmer, säger:
”HALVDAN VIKING är en storslagen film med mycket skratt, spänning, värme och en och annan tår. Men framför allt är detta en historia där vänskapen mellan Halvdan och Meia står i fokus. En angelägen och rolig berättelse om två barn som blir vänner mot alla odds.”

Peter Haber spelar smeden Björn, som tar hand om Halvdan efter att hans pappa gett sig ut på plundringsfärd. Bland hans många filmer kan nämnas Beck-filmerna, ”Män som hatar kvinnor”, ”Tomten är far till alla barnen” och ”Sunes sommar”. På senare tid har Peter Haber även rönt stora kritiker- och publikframgångar i Tyskland.

Peter Haber säger:

”Jag ser fram emot att kliva in Halvdan Vikings värld. Även om berättelsen är förlagd till vikingatiden skulle den lika gärna kunna utspelas idag. Halvdan och Meia lär sig att det som är främmande inte behöver vara farligt och att en vän kan finnas där du minst anar. Något som vi alla borde ta till oss.”

I rollen som Halvdan Viking återfinns filmdebuterande Vilgot Hedtjärn och i rollen som Meia ses Ellinea Siambalis, som tidigare medverkat i Viaplays julkalender ”Det stora experimentet” och Agenterna som sänds i Barnkanalen.

Övriga roller tillkännages längre fram.

Jessica Ask, producent säger:

”HALVDAN VIKING är en väldigt ambitiös film och en universell historia om vänskap och att våga tro på sig själv, full av äventyr, humor, charm och en smula vikingatid. Jag är tacksam över att Martin Widmark låter oss ta hand om hans fina karaktärer och skapa vår egen berättelse.”

HALVDAN VIKING är fritt baserad på Martin Widmarks populära böcker om vikingapojken Halvdan och den jämnåriga flickan Meia från fiendebyn som blir hans bästa vän.

Producent: Jessica Ask

Exekutiv producent: Magdalena Jangard

Fotograf: Peter Mokrosinski

Scenograf: Pernilla Olsson

Maskörer: Eva von Bahr & Love Larsson

Kostymör: Kicki Ilander

Klippare: Fredrik Morheden

 

Filmen produceras av Anagram Sverige AB i samproduktion med Film i Väst, SF Studios, TV4och med stöd av Svenska Filminstitutet (konsulent Calle Marthin) och Nordisk Film och TV Fond. 

Distribution: SF Studios

 

Filmens spelas in Västra Götaland under perioden augusti – september.

Planerad biopremiär vintern 2018.

 

Om filmen

Halvdan Viking är elva år och bor i Östbyn med smeden Björn efter att hans pappa gett sig av på plundringsfärd. Men Halvdan är ingen ”riktig” viking. Han haltar, har dåligt självförtroende och saknar en vän. I närheten av Östbyn ligger Västbyn. De båda byarna har legat i fejd med varandra så länge man kan minnas och invånarna i Öst tror på asagudarna medan de i Väst är kristna.

 

En dag i skogen träffar Halvdan plötsligt den orädda kungadottern Meia från fiendebyn Väst. Trots att de är förbjudna att träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. När Västbyn planerar att anfalla Östbyn förstår barnen att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid. Men har de tillräckligt med mod och list för att göra det som krävs utan att ta till vapen?

 

Vid frågor, vänligen kontakta Helena Stenberg, SF Studios: 070-620 35 32,helena.stenberg@sfstudios.se