”ON SUFFOCATION” utnämnd till ”Bästa svenska kortfilm”
28 Okt

På Uppsala filmfestival blev Jenifer Malmqvists On Suffocation utnämnd till ”Bästa svenska kortfilm”.

 

Den svenska juryn belönar regissören till en av filmerna i den Svenska tävlingen med Uppsala Filmkaja och 50 000 kronor från Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock, och i år valde man alltså den uppmärksammade On Suffocation.

 

Motiveringen lyder:
”För filmkonst i absolut världsklass. Det här är intelligent. Genom väl valda detaljer berättas en koncentrerad historia där både det vi ser och det vi inte ser är av största vikt. Regissören placerar publiken i ett klaustrofobiskt rum och lämnar oss där utlämnade och oförmögna inför berättelsens kompromisslöshet. En blick säger mer än tusen ord i en värld där kärleken är livsfarlig.”

 

Regissör Jenifer Malmqvist säger själv:

”Jag vill tacka framförallt juryn, men också publiken för att ni tagit den här filmen till er. Teamet och producenten China Åhlander är otroligt glada för utnämningen och för mig som filmskapare betyder det väldigt mycket att få ett sådant här pris. Jag är rörd och stolt. Att den här filmen blivit utnämnd till den ”Bästa svenska kortfilmen 2013″ visar att det finns en motkraft till de fascistoida tendenser som ökat runtom i världen och i vårt eget land. Chanserna för filmen att nå ut till fler, ökar med den här utnämningen. Min förhoppning är också att den kan synliggöra behovet av humana beslut, t.ex i samband med asylrätt för homosexuella, bi och transpersoner. TACK för priset!”