Peter Birros nya drama på SVT – ”Viva Hate”
22 Okt

Det handlar om två saker: musik och ung, desperat kärlek i Peter Birros nya dramaserie ”Viva Hate”, som har premiär i SVT i slutet av 2014. Det handlar om drömmen att bli något stort – om hur svårt det är att slå sig fri från sitt förflutna – och om konsekvenserna man alltid får ta, för valen man gör. Och så blir det massor av musik med The Smiths, The Cure och The Cult.  

 

– Jag vill att ”Viva Hate” ska ha en respektlös intensitet. Alla karaktärer i serien är kompromisslösa – var och en på sitt eget sätt. Alla har en tydlig point of view. Det är allt eller inget som gäller – hela tiden, säger Peter Birro om sin dramaserie.

 

Serien utspelar sig mot en bakgrund av den aktiva musikscenen i Göteborg i början av 1990-talet. Daniel är sladdbarnet ingen vill ha. Han tycker att kärleken är en bluff och de som älskar idioter. Han tror bara på Morrissey, vänskapen med kamraterna i rockbandet Viva Hate och drömmen om att bli någonting stort med dem. Men Daniel har problem med sina lojaliteter. Hans kriminelle bror Tommy vill alltid ha med honom på en grej till. Och när han träffar den arga och smarta feministen Fanny vänds allt han tror på upp och ned. För att få det han drömmer om måste han nu ta konsekvenserna för de val han har gjort. Men kanske är det redan för sent?

 

– Det är ett oförutsägbart och handlingsmättat drama som kommer att gripa publiken med sin råhet och humor. Huvudpersonen Daniel kämpar för kärleken och sanningen. I sitt försök att hitta båda delarna blir musiken både en flykt och en lösning, säger regissören Jens Lien.

 

– Även om Viva Hate utspelar sig i början av 1990-talet, är detta en av de mest moderna texter jag läst på mycket länge. Blandningen av fantastisk humor, stor romantik och en stor, stor kärlek till karaktärerna, gör att jag tror detta ligger helt rätt i tiden, säger Martin Persson, producent från Anagram.

 

”Viva Hate” är en samproduktion mellan SVT, Anagram och Film i Väst.

 

Originaltitel: Viva Hate

Produktionsår: 2014

Sändning: slutet av 2014

Avsnitt: 3 x 60 min

Manus: Peter Birro

Regi: Jens Lien, Norge

Produktion: Anagram för SVT

I rollerna: Casting pågår

 

För kontakt med Peter Birro eller SVT:s projektledare Marcos Hellberg, kontakta Helena Brodén på SVT Kommunikation, helena.broden@svt.se eller 08-784 86 03.

 

Bild: Peter Birro, SVT