Om Anagram

Anagram är ett oberoende produktionsbolag som arbetar med drama, humor och underhållning genom rörlig bild (Anagram Sverige och Anagram Norge) samt liveunderhållning (Anagram Live).

 

Vi står bakom filmer som YardenÄta Sova Dö, Morgan Pålsson – världsreporter och Fyra år till samt TV-drama som 30 grader i februari (säsong 2), Delhis vackraste händerHalvvägs till himlen, SkolanTillbaka till Vintergatan och Starke man samt TV-program som Intresseklubben och Trädgårdskampen. Dessutom levererar vi branded content till företag över hela landet. När det gäller livearrangemang står vi bakom Nordens största humorfestival Lund Comedy Festival och shower som Kom in och stäng dörren (Anders Jansson) Köp mjölk. Skriv bok. (Anders Jansson & Johan Wester) och Primater med topplån (Anders & Måns).

 

Vi jobbar med produktioner i hela landet och utomlands. Med stort engagemang, nyfikenhet och en rejäl portion nyskapande samarbetar vi med de bästa kreatörerna, manusförfattarna, regissörerna och produktionsteamen som finns att hitta. Vi älskar det vi gör och räds inte utmaningar. Det är roligast så!


Deprecated: wp_make_content_images_responsive har upphört sedan version 5.5.0! Använd wp_filter_content_tags() istället. in /home/u4531309/domains/old.anagram.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Deprecated: wp_make_content_images_responsive har upphört sedan version 5.5.0! Använd wp_filter_content_tags() istället. in /home/u4531309/domains/old.anagram.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Vår affärsidé, vision och värdering

Affärsidé: Att med Lund som bas producera nyskapande underhållning med profilstarka kreatörer och artister för en svensk och internationell publik.

 

Värdering: Vi har mod att göra skillnad utifrån en humanistisk grundsyn med en känsla för humor.

 

Vision: Vi vill skapa ett nyfiket och oberoende produktionsbolag som arbetar med underhållning på den svenska och internationella marknaden.

 

Passionen för det vi gör i kombination med vår kreativa höjd resulterar i både breda och nischade produktioner. Det är människorna och idéerna – och relationerna dem emellan – som genererar vår framgång.

Så här började det

I 70-talets Lund möttes två unga herrar vid namn Anders Jansson och Johan Wester. Redan i grundskolan spelade de i band, stod på scen, skrev och regisserade. Intresset för det sceniska uttrycket fortsatte att växa och under studietiden i samma stad kunde man ofta se dem både på och bakom scen i flera studentuppsättningar.

 

Den inslagna underhållningsvägen ledde dem bort från studierna och in i TV-sammanhang och bland de första professionella uppdragen fanns manusförfattande till TV-klassikern ”Snacka om nyheter”. Därpå följde flera projekt, varav ett var det egna humorprogrammet HippHipp! för vilken de belönades med Silverrosen i Montreux. Liveversionen HippHipp! paw rihk-titt och blev en enorm succé ett par år senare i hemstaden Lund dit mängder av publik åkte från hela landet för att se Tiffany, Kajan och de andra älskade karaktärerna.

 

2003 bildade Anders och Johan Anagram Produktion AB. Redan då var Martin Persson, sedan 2013 exekutiv producent på Anagram Film & TV, bekant med dem båda men formellt inte knuten till det nystartade bolaget. Martin, också han Lundabo med lång och framgångsrik karriär inom den internationella musikvideobranschen, trädde dock in som VD, producent och delägare 2005. I den lilla lägenheten i centrala Lund som till dess tjänat som kontor för Anders, Johan och Martin samt en handfull frilansare under flera år, fick väggar slås ut för att ytan skulle räcka för ett par stycken till på det nystartade produktionsbolaget.

 

Sedan dess ligger Anagram bakom flera omtalade och prisade produktioner som setts både i TV, på bioduken och teaterscener. Passion, lust och engagemang har varit signifikativt för bolaget sedan start och är det än idag. Idag huserar Anagram på Ideon i Lund under ledning av VD Mats Alders. Viljan att verka från Lund är stark och självklar, men tack vare dotterbolaget Anagram Sverige och Anagram Norge, verkar vi över hela landet och i Norge. I koncernen ingår också dotterbolaget Anagram Live som producerar humorunderhållning på livescenen.