Gynekologen i Askim

I den välmående Göteborgsförorten Askim, vackert placerad alldeles vid kusten, står de fashionabla husen på rad och invånarna njuter det goda livet. Mitt i idyllen driver Henning en gynekologmottagning tillsammans med hustrun Louise, och han får i den rollen veta både den ena och den andra intima detaljen om samhällets invånare. Under den välpolerade ytan döljer sig ett bubblande inferno av undanträngda känslor. Henning själv är in i själen trött på att utforska kvinnors inre, och försöker hitta sann kärlek på andra håll.

Dramaserien Gynekologen i Askim gjordes ursprungligen i fyra timslånga avsnitt som sändes i SVT hösten 2007. Våren 2011 följdes succén upp med en andra, 10 avsnitt lång, säsong. I rollerna syns bland andra Jacob Nordenson, Carina M Johansson och Julia Dufvenius.

Utmärkelser

  • TV-priset Kristallen för Årets dramaprogram, 2008

Synopsis säsong 1

Gynekologen i Askim sändes ursprungligen i fyra timslånga avsnitt. Här möter tittarna gynekologen Henning som tillsammans med hustrun Louise driver en gynekologmottaning i fashionabla Göteborgsförorten Askim. Yrkesrollen ger Henning insyn i intima detaljer i invånarnas privatliv, vilket försätter honom i en rad besvärliga situationer. Samtidigt brottas han med egna äktenskapsproblem och en komplicerad relation till sin dotter och till sin far.

Synopsis säsong 2

I säsong 2 har Louise fött dottern Liv. Henning går in i papparollen med hull och hår och förtränger att han inte är barnets far. När hans föräldrar flyttar in i närheten för att vara nära sitt nya barnbarn blir en redan besvärlig sits ännu svårare att hantera. Samtidigt i andra delar av Askim: en ny familj flyttar in i grannskapet, Ulf kommer hem från sin jordenruntseglats och Kristina upptäcker att hon har långt gången livmoderhalscancer.

Speltider

Gynekologen i Askim
Totalt fyra timslånga avsnitt med sändningsstart i SVT hösten 2007

 

Gynekologen i Askim, säsong 2
Totalt tio program med sändningsstart i SVT våren 2011

 

 

Produktionsinformation

Medverkande
Jacob Nordeson
Carina M. Johansson
Mona Malm

 

 

Team
Manus: Martina Bigert, Maria Thulin
Regi: Tova Magnusson-Norling
Fotograf: Victor Davidsson, Trolle Davidsson
Klippare: Thomas Lagerman, Dino Jonsäter
Ljud: Niklas Skarp, Mats Lindskog
Ljuddesign: Per Sundström
Rollsättare: Malou Schultzberg
Kostymör: Camilla Thulin, Anders Di Marco
Maskör: Linda Boije af Gennäs
Produktionsledare: Göran Ehrnström
Bilder:
©Svt

 

 

Produktion
Producent: Martin Persson
Anagram Produktion AB
Sveriges Television AB Stockholm
Film i Väst AB