Hassel – Privatspanarna

Kritikerrosade filmaren och regissören Måns Månsson, uppmärksammad för bl a dokumentären H:r Landshövding (2008) och Kinchen (2004) är tillbaka med en ny uppmärksammad film. Huvudkaraktären är Roland Hassel – Olov Svedelids välkända kriminalare – som 25 år efter det att den första av 11 framgångsrika TV-filmer visades om honom på svensk TV, återkommer som pensionerad privatspanare. Rollen som Roland Hassel gör, då som nu, Lars-Erik Berenett.

 

Hassel blev snabbt älskad av den svenska publiken på 80-talet, men är en av de internationellt minst kända svenska poliskaraktärerna inom den annars utomlands numera välbekanta och etablerade svenska deckargenren (litteratur såväl som film). Han blev dock redan på 80-talet mycket populär i Tyskland, i både bok- och filmform och kan betraktas som en av våra första fiktiva ”polisexporter”.Genom Måns Månssons aktuella film ges den kultförklarade polismannen Roland Hassel nytt liv, dels genom ett för genren annorlunda stilgrepp; en hybrid av fiktion och dokumentär, dels genom den nya fas i livet han befinner sig i – som pensionerad polis och privatspanare. Resultatet blir en film som inte bara berättar en historia utan som också lockar till reflektioner – i flera lager om man så vill. Över genren, fenomenet, fiktion och fakta.

Speltider

Festivalpremiär på CPH:DOX 6/11 2012
Svensk biopremiär 23/11 2012
Skara Filmfest 13 nov (förhandsvisning)
Helsingborg – Röda Kvarn
Malmö – Spegeln
Lund – Kino
Stockholm – Rio (endast 24 nov)
Båstad – Scala 2-4 dec

 

Genre: Hybrid
Längd: 74 min
Rek ålder: Från 15 år

 

Synopsis

Den pensionerade kriminalinspektören Roland Hassel uppslukas alltmer av Palmemordet och söker förgäves svar hos Ring P1:s Täppas Fågelberg, Göran Lambertzs advokatjour och konspirationsteoretikern Sven Anér.

 

Stockholmspolisens eventuella skuld i det olösta statsministermordet drar den gamle TV-hjälten till privatspanarna och deras tvångsmässigt regisserade rekonstruktioner av skotten på Sveavägen. Det är i de obetydliga detaljerna som de söker gåtans lösning: gärningsmannens fladdrande byxa, Lisbeths kroppsvridning och fall, dolda hissar och förpreparerade gömställen. Återskapandet av mordet på 25-årsdagen utvecklas till en terapeutisk seans, en oumbärlig ritual för ensamma medelålders män och kanske det mest livskraftiga som återstår av en sedan länge avsomnad mordutredning.

Produktionsinformation

I rollerna
Lars-Erik Berenett mfl

Team
Manus & regi: Måns Månsson
Fotograf: Måns Månsson
Klippare: George Cragg
Ljud: Patrik Strömdahl, Jesper van DongeN
Ljus: Axel Pettersson
Rollsättare:
Kostymör: Systa Mogensen
Maskör: Kjell Gustavsson
Produktionsledare: Helena Franck

 

Produktion
Producent: Charlotte Most
Exekutiv producent: Martin Persson
Produktionsbolag: Anagram
Samproducenter: SVT
Med stöd av SFI och Nordisk film og TV fond.
Distributör: Scanbox

Kontaktperson