Trädgårdskampen

I Trädgårdskampen tävlar tio trädgårdsentusiaster från hela landet om vem som bäst kan skapa en trädgård av ett stycke orörd jord i den skånska myllan utanför Lund. Varje deltagare får en jordlott på 70 kvm och utsätts för olika utmaningar under fyra månaders tid. Det handlar om alltifrån plantering och design till anläggning och rena växtkunskaper. I varje program slås en deltagare ut tills endast en deltagare återstår – Trädgårdskampens segrare.

Deltar gör bland andra Tony, som har koll på växter från hela världen, Jessica som har ett brett trädgårdskunnande och Dick som har nördat in sig rejält på köttätande växter. Kommer kompetens och påhittighet att vara ett vinnande koncept, eller blir det naturen som genom skyfall och mördarsniglar griper in och fäller avgörandet? Efter åtta avsnitt av prunkande grönska och odlarglädje vet vi svaret.

Juryn består av trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson, trädgårdsdesignern Peter Englander, samt författaren och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström.

 

 

Genre: Tävlingsreality

Längd: 8 avsnitt à 1 timme

Barntillåten

 

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

 

De tävlande

Magdalen Alatalo
Magdalen är 35 år, gift och trebarnsmor. Hon bor utanför Umeå på en gård som är 120 hektar. Där odlar hon framför allt grönsaker som hon säljer på Bondens Marknad i Umeå. Magdalen är jurist till yrket och jagar gärna älg på fritiden. Att odla och jaga gör hon främst för att få mat, men hon har också en stor trädgård där hon kan tänka på det estetiska. Inspiration till trädgården hämtar hon från barnböcker och sagoland.

Johan Karlström Andebratt
Johan är 32 år och bor i Malmö. han är fotograf men utbildar sig nu också till plåtslagare. Var med och bildade Concrete Farming i Malmö, som är ett företag som bedriver matodling i stadsmiljö. Johan har en kolonilott och odlar grönsaker, gärna äldre sorter, och är intresserad av gamla köksväxter och ekologisk odling.

Peter Bengtsson
Peter är 30 år, gift och har fem katter och två grisar. Han bor i Laholm, är konstnär, animatör, filmklippare och kortfilmsproducent och jobbar som teatertekniker och ljussättare. När Peter och hans fru köpte hus för sju år sedan, väcktes hans trädgårdsintresse. Sedan dess är Peter trädgårdstokig och har lärt sig trädgårdsarbete genom ”trial and error”. Han hade en period då han var manisk på magnolior och samlade på sig 400 stycken. Nu planterar han och hans fru träd på en gård de äger i Småland.

Bertil Burström
Bertil är 76 år och bor i Munka Ljungby. Innan pensionen jobbade han som ingenjör men är nu pensionerad och ägnar sig åt att vara uppfinnare och konstnär och nämndeman i rättegångar. Bertil har en trädgård som vimlar av skulpturer, broar och diverse annorlunda byggnationer. Hans trädgård är så speciell att det kommer busslaster med besökare för att titta på den.

Eva Enberg Isaksson
Eva är 51 år och bor på landet utanför Luleå. Hon jobbar som ekonomichef på ett utvecklingsföretag och tycker att trädgård är en härlig kontrast till arbetet. Hon gick en trädgårdskurs för tio år sedan och har ett eget växthus där hon genom åren drivit upp många egna plantor. Eva är också konstintresserad, och hennes intresse för färg och form tar sig i trädgården uttryck även i bladverken, och hon jobbar medvetet med att även få skuggiga partier att träda fram.

Ingmarie ”Inka” Johansson
”Inka” är 55 år och kommer från Kristianstad. Hon jobbar med att sälja trädgårdsprylar och att skriva och ge ut barnböcker. Inka har en lummig och färgstark trädgård med många rabatter och hon ser trädgården är ett sätt att stressa av. Hon gillar när trädgården inte är perfekt och använder exempelvis ogräset kirskål till att göra pesto av istället för att stressa upp sig över den.

Tony Johansson
Tony från Egypten i Hällingsjö är 36 år och jobbar som förstelärare i NO i Bollebygd kommun. Tonys pappa var intresserad av ovanliga träd, och intresset för ovanliga växter har gått i arv från far till son för Tony gillar att plantera växter som vanligtvis inte finns i Sverige. Ofta brukar han plantera en växt av varje sort i rabatten istället för många. Han samlar på ”så mycket av världen som möjligt på så liten yta som möjligt”, även om det kanske inte är det ultimata rent estetiskt.

Jessica Lyon
Jessica är 39 år och jobbar som egen företagare i strategisk marknadskommunikation. Hon bor på Vendelsö i Stockholms skärgård och har sysslat med trädgårdsarbete sedan barnsben. Hon har ett brett kunnande, även om 40-talsträdgårdar ligger henne extra varmt om hjärtat. Jessica jobbar för att det hon planterar ska smälta in i naturen.

Dick Oscarsson
Dick är 45 år och bor i Örebro. Han är expert på köttätande växter och är lajvare och hantverkare som handlar med läder- och svärdsattiraljer. Var tidigare professionell dykare, men blev tvungen att sluta med detta då han skadade axeln i en snowboardolycka. För att ha något att göra köpte han en köttätande växt. Detta intresse växte och blev så stort att han fick skaffa större lokal till växterna. Kuriosa om Dick: Har dykt efter Nessie i Loch Ness och vann Villa Medusa 2001.

Marielle Skipper
Marielle är 44 år och bor i Stockholms innerstad, men har en skärgårdsträdgård utanför Stockholm. Arbetar med eget företag som genomför alla typer av ceremonier, och festligheter för familjen från vaggan till graven. Hon förrättar även namngivningar och borgerliga begravningar. Mycket av hennes trädgårdsintresse kommer från föräldrahemmet och trädgård är mycket minnesrelaterat för Marielle. Hon har ofta ärvt eller fått växter i gåva av släktingar och vill få växterna att leva vidare i familjen.

Pressmaterial

Pressbilder och pressinformation hittar du här.

Scrolla ner och tryck på bilden för Trädgårdskampen under ”Pressinformation produktioner”

Speltider

Premiär: Tisdag 14/1 kl 20.00 i SVT1 och SVT Play

Åtta tisdagar i rad kl 20.00

 

 

Synopsis

I Trädgårdskampen gör tio tävlande med fantasi och gröna fingrar upp om vem som kan skapa den vackraste trädgården.

Följ Oss

Produktionsinformation

Medverkande:

Gunnel Carlson, Hannu Sarenström, Peter Englander, jury

Deltagare:

Peter Bengtsson, Dick Oskarson, Eva Isaksson, Tony Johansson, Inka Johansson, Marielle Skipper, Jessica Lyon, Magdalen Alatalo, Bertil Burström, Johan Anderbratt

Produktion:

Produktionsledare: Ebba Löwenheim-Peetre

Regissör: Tobias Malmgren

Exekutiv producent: Anders Lenhoff

Manusförfattare: Tobias Malmgren

Idé: Björn Östlund, SVT

Grafik: Sören Sandved

 

Kontaktperson

  • NamnEbba Löwenhielm Peetre

    TitelProduktionsledare

    E-postebba@anagram.se

    Tel070 - 298 70 80