Petrina Solange och Jesper Rönndahl årets komiker
5 Sep

På torsdagskvällen (3/9) arrangerade Oslipat ”Svenska Standupgalan” på Lund Comedy Festival. Galan leddes av Sanna Persson Halapi och Fritte Fritzson som presenterade årets vinnare, och mellan varven underhåll bl a Jesper Rönndahl och Babben Larsson.

ÅRETS VINNARE

Årets manliga komiker

Jesper Rönndahl

Juryns motivering: ”Sveriges uppfinnigaste komiker är en ett under av aldrig sinande kreativitet. Går alltid sina egna vägar och har skapat sin egen genre vetenskapshumor. 2015 är året han blev kompis med hela svenska folket.”

Årets kvinnliga komiker 

Petrina Solange

”Juryns motivering: Har under de senaste åren gått från klarhet till klarhet när hon dansat lina över det otillåtna med ett perfekt sinne för humorns grammatik. Vid det här laget ger hon oss inget annat än mästerlig standup.”


Årets nykomling 

Nisse Hallberg

Juryns motivering: ”En diamant av naturlig rolighet. De senaste åren har han välförtjänt fått en stor skara beundrare. Humor med den här sortens autenticitet är som ljuv jazz för själen.”


Årets media

Lilla drevet
Juryns motivering: ”Satir som ligger i verklig framkant. Genom att ställa sig lite vid sidan av sin samtid lyckas den här podden göra roliga analyser som är mer tänkvärda än vad man hittar på ledarsidor och kultursidor. Det är stort.”


Juryns hederspris 

Cissi Stenborg/ CS nöje

Juryns motivering: ”En liten stor drake i arrangörsparken. Det finns en anledning till att de stora komikerna vänder sig till Cicci Stenborg i Göttlaborg när det är dags att dra ut på turné. Ordning och reda, fakturerat på fredag! Inte bara en jäkel på sitt jobb utan också jäkligt rolig på sitt jobb!”


Årets föreställning

Serial Joker

Juryns motivering: ”En föreställning som praktiskt visar att humorn har ett egenvärde. Och att det inte kan övervärderas. Välslipat och oavbrutet roligt.”

Årets oneliner

Johanna Wagrell
”Träning är som heroin för mig. Jag kan inte sluta skjuta upp det.”