Skägget i brevlådan

Skägget i brevlådan, 2008 års julkalender på SVT, kretsar kring tre vänners intensiva sökande efter tomten. För när den självupptagna, pedantiska Klas, den positiva Lage och Renée, hjärnan bland de tre, av misstag postar sin inköpslista istället för sin önskelista, har de inget annat val än att ge sig ut på en händelserik resa på jakt efter den mytomspunne figuren. Ganska snart visar det sig att de inte är ensamma i sitt letande – den skumma organisationen Gallus Gallus är också tomten på spåren. Deras motiv tycks minst sagt dunkla, och inom kort står det klart att hela julen står på spel.

De tre vännerna, som bor ihop i samma lägenhet där Renée driver en ingenjörsverkstad för udda uppfinningar, dök också upp i 2008 års radiokalender, Klappkampen.

Som Klas och Lage ser vi välbekanta komikerduon Måns Nilsson och Anders Johansson, och i rollen som Renée hittar vi Sandra Huldt.

Synopsis

När de tre vännerna Klas, Lage och Renée av misstag postar sin inköpslista istället för önskelistan till tomten, blir det bråttom att försöka rätta till misstaget. I sökandet efter den svårfångade figuren stöter trion på organisationen Gallus Gallus, en underjordisk sammanslutning bestående av Kycklinghjärnor, Ägghuvuden och Högsta höns, som också är ute efter tomten – men av mindre trevliga orsaker. Av olika skäl hatar de alla tomten, inte minst chefen Toppentuppen som bara fick stenar i julklapp som barn. Det blir en dramatisk kapplöpning, ända fram till den rafflande upplösningen.

Speltider

Genre: Adventkalender
Total 24 program med sändningsstart i SVT den 1 dec 2008

Produktionsinformation

I rollerna
Anders Johansson
Måns Nilsson
Sandra Huldt
Henrik Dorsin

Team
Regi & manus: Måns Nilsson och Kalle Lind

Produktion
Producent: Maria Thörnqvist
Exekutiv producent: Martin Persson & Ralf Ivarsson
Produktionsbolag: Anagram Produktion och SVT
Samproducenter: Film i Skåne